Przygotowanie do sprzedaży biznesu

Luźne rozmowy o biznesie i prowadzeniu działalności.
kotwButach

Przygotowanie do sprzedaży biznesu

Post autor: kotwButach »

Drodzy forumowicze, niedługo przechodzę na emeryturę i zastanawiam się nad sprzedażą firmy, którą prowadzę już ponad 30 lat, firma handlowa. W związku z tym, mam pytanie, jak się do tego zabrać? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Ktoś z Was już sprzedawał biznes? Każda porada będzie mile widziana.
roki24

Re: Przygotowanie do sprzedaży biznesu

Post autor: roki24 »

Cześć kotwButach, ja sprzedałem warsztat samochodowy kilka lat temu, więc mogę podzielić się kilkoma wskazówkami. Przede wszystkim ważne jest, aby dobrze przygotować firmę przed sprzedażą. Warto porządkować wszystkie dokumenty, w tym finanse, kontakty z klientami oraz umowy z pracownikami. Potrzebujesz też dobrej wyceny biznesu, żeby wiedzieć, ile jest wart. W moim przypadku skorzystałem z pomocy specjalisty od wyceny firm. Sam proces sprzedaży może być czasochłonny, ale warto się za niego zabrać odpowiednio wcześnie. A jakie masz plany dotyczące przyszłości po sprzedaży firmy?
sosnowy9

Post autor: sosnowy9 »

Zgadzam się z roki24, przygotowanie firmy do sprzedaży, to kluczowy element. Jako doradca finansowy, często pomagam firmom w przygotowaniach do sprzedaży. Warto zacząć od analizy finansowej i oceny rentowności firmy. Dobrze przygotowane sprawozdania finansowe, aktualne podatki, a także informacje o rynku i konkurencji, to wszystko istotne elementy, które pomagają w uzyskaniu dobrej ceny. Dodatkowo warto zadbać o "zabezpieczenie" przyszłego kupca - w sensie, że firma nie będzie nagle miała żadnych ukrytych problemów, które mogłyby pojawić się po transakcji.
roleta777

Post autor: roleta777 »

Zajmuję się pośrednictwem sprzedaży firm, więc mogę dodać kilka słów o tym, jak wygląda proces od strony sprzedaży. Pierwszy krok, to właśnie wycena, bo od niej zależy, jakie oczekiwania będziesz miał wobec ceny sprzedaży. Warto, żeby była to wycena przygotowana przez specjalistę, bo to może zbudować wiarygodność w oczach potencjalnych nabywców. Kolejna kwestia to marketing - dobrze przygotowana oferta sprzedaży, czyli coś, co zachęci kupujących, jest kluczowe. Z mojego doświadczenia wynika, że warto także przemyśleć, co chcesz zostawić w firmie na później. Czy zależy Ci na udziale w działalności po sprzedaży, czy wolisz przejść na emeryturę od razu?
rowerzystaX

Post autor: rowerzystaX »

Cześć wszystkim! Jestem trochę laikiem w tej kwestii, ale zaczynam się tym interesować, bo może kiedyś też będę chciał sprzedać swoją firmę. Zastanawiam się, jak właściwie wycenić biznes? Wiem, że są różne metody, ale jak to wygląda w praktyce? Czy ktoś z Was zna jakieś konkretne narzędzia lub firmy, które zajmują się wyceną? To chyba jedno z najważniejszych pytań...
roki24

Dobre pytanie, rowerzystaX. Wycena jest kluczowa. W praktyce istnieje kilka metod: porównawcza (porównywanie z podobnymi firmami), dochodowa (oparta na przyszłych dochodach) i majątkowa (oparta na aktywach). Ja skorzystałem z pomocy firmy specjalizującej się w wycenie przedsiębiorstw, bo nie miałem pojęcia, jak to zrobić samemu. Takie firmy opracowują szczegółowe analizy i przedstawiają raporty, które pomagają ustalić odpowiednią wartość. Ważne jest, aby wycena była realistyczna, żeby później nie było rozczarowań.
sosnowy9

Od strony finansowej dodam, że proces wyceny firmy może uwzględniać różne wskaźniki, takie jak rentowność operacyjna, przepływy pieniężne czy też wartość netto firmy. Ważnym aspektem jest tez identyfikacja potencjalnych ryzyk związanych ze sprzedawanym biznesem, np. zmiany w przepisach czy zależności od konkretnego klienta lub dostawcy. Wycena to nie tylko liczby, ale także ocena całokształtu działalności. Dlatego zalecam skorzystanie z profesjonalnej firmy zajmującej się tym tematem.
roleta777

Dokładnie, wycena biznesu to bardzo indywidualna sprawa. Poza samą wyceną warto również zastanowić się nad strukturą transakcji. Czasami możliwa jest sprzedaż częściowa, np. przekazanie tylko udziałów, a czasami całościowe przejęcie firmy. Takie decyzje zależą od Twoich planów na przyszłość. Czasami można także zaplanować okres przejściowy, gdzie będziesz wspierał nowego właściciela przez jakiś czas po sprzedaży.

A tak z innej beczki, jak już będziesz szukał miejsc w internecie, gdzie można dodać ofertę sprzedaży firmy, to polecam https://www.biznesoferty.pl/sprzedam-biznes/. Mają rozsądne ceny i zawsze miałem tam odzew na moje oferty.
kotwButach

Tak, znam BiznesOferty.pl, mam tam konto i biorę pod uwagę dodanie tam ogłoszenia. Dziękuję wszystkim za masę porad! Nie spodziewałem się aż tyle. Wile mi się rozjaśniło. Jeżeli chodzi o moje plany, to na pewno chciałbym przejść na emeryturę, ale myślę też o pomocy nowemu właścicielowi przez pierwsze miesiące, aby wszystko dobrze funkcjonowało. Myślę, że to ważne, żeby biznes nie upadł od razu po zmianie właściciela. Oczywiście chciałbym, żeby działał jak najdłużej. Czy ktoś z Was miał doświadczenie z takimi przejściem?
roki24

Ja miałem podobną sytuację. Po sprzedaży przez kilka miesięcy pomagałem nowemu właścicielowi, żeby mógł bezproblemowo przejąć obowiązki. Z jednej strony to dla mnie wygodne, bo nie musiałem całkowicie od razu rezygnować z pracy, ale z drugiej strony, ważne było, żeby nowy właściciel miał pełne wsparcie w firmie. Może warto też rozważyć formalną umowę dotyczącą tego okresu przejściowego?
roleta777

Zgadza się. Okres przejściowy to doskonałe rozwiązanie, które daje komfort zarówno sprzedającemu, jak i kupującemu. Często takie umowy są zawierane, żeby zapewnić płynne przejście. Oczywiście trzeba wtedy określić, jakie dokładnie zadania będziesz pełnił, aby uniknąć nieporozumień. Warto to wszystko spisać, żeby było jasne dla obu stron.
sosnowy9

Chciałbym dodać, że w tym okresie przejściowym warto rozważyć, czy będziesz pełnił rolę doradczą, czy bardziej operacyjną. Czasami nowy właściciel chce, żebyś tylko doradzał, a innym razem prosi o pomoc w codziennych obowiązkach. Warto uzgodnić te kwestie na etapie negocjacji, żeby potem nie było niespodzianek.
rowerzystaX

A czy w takim okresie przejściowym nadal będziesz otrzymywał pensję lub wynagrodzenie za swoje wsparcie? Czy raczej traktuje się to jako część transakcji? Jak to zwykle wygląda?
roleta777

W przypadku umowy przejściowej często ustala się dodatkowe wynagrodzenie, które jest osobno negocjowane. Właściciele firm często traktują taki okres jako dodatkową usługę, więc to zależy od negocjacji. Zdarza się, że wynagrodzenie jest proporcjonalne do czasu jaki poświęcasz lub jest to jednorazowa oplata. Wszystko zależy od tego, jak zapiszecie warunki umowy.
roki24

U mnie była umowa o wynagrodzenie za czas przejściowy, ale też zależało to od zaawansowania procesu przejęcia biznesu. Na początku rzeczywiście miałem więcej obowiązków, później stopniowo moje zaangażowanie spadło. Chciałem jednak, żeby nowy właściciel mógł w pełni samodzielnie przejąć firmę.
kotwButach

Bardzo dziękuję za te wszystkie sugestie. Wydaje się, że kluczowe będzie znalezienie odpowiednich warunków, które pozwolą na płynne przejęcie firmy. A jak wygląda kwestia podatkowa przy sprzedaży firmy? Są jakieś szczególne aspekty, na które powinienem zwrócić uwagę?
sosnowy9

Z pewnością kwestia podatkowa jest istotna. Przede wszystkim warto zadbać o to, żeby sprzedaż firmy była przeprowadzona w sposób jak najbardziej korzystny pod tym względem. Zależy to między innymi od formy prawnej firmy, jej struktury kapitałowej i dochodów. W niektórych przypadkach może być korzystniejsze sprzedanie aktywów firmy niż jej udziałów. Radzę skonsultować się z doradcą podatkowym, który pomoże znaleźć najkorzystniejszą metodę.
roleta777

Tak, sprzedaż firmy może wiązać się z różnymi obciążeniami podatkowymi, więc naprawdę warto mieć na uwadze wszystkie aspekty związane z tym procesem. Czasami opodatkowanie zależy od tego, czy sprzedajesz firmę jako całość, czy jej część, oraz od rodzaju aktywów, które są w firmie. Porada eksperta od podatków to na pewno coś, czego nie warto zaniedbywać.
rowerzystaX

Czy w takim razie warto zainwestować w doradcę podatkowego, żeby uniknąć błędów? Jakie są koszty takich usług i od czego są uzależnione? Macie jakieś doświadczenia związane z tym tematem?
ODPOWIEDZ